Kies je tak
van sport
blog101

Topsportlifestyle coaches CTO Zuid goes abroad

De twee topsportleefstijlcoaches Rachelle van Lieshout en Bregje den Ambtman hebben op 6 en 7 februari jl. deelgenomen aan de door TASS georganiseerde Lifestyleconference. In onderstaand artikel delen zij graag hun ervaringen met jullie.

Hoe was Birmingham?

Deze week was het zover: de tweedaagse conferentie over (topsport) leefstijl, georganiseerd door het Engelse Talented Athlete Scholarship Scheme (TASS). TASS is een samenwerkingsverband tussen talentvolle sporters en topsporters, onderwijsinstellingen en nationale sportbonden. Hun doel: het ondersteunen van meer dan 400 sporters van
16 jaar en ouder en verdeeld over meer dan 30 programma’s, op het gebied van duale carrière (topsport & onderwijs). Deze conferentie was dus the place to be voor Topsport Leefstijl Coaches zoals wij!

Hoe was Birmingham?’ Tja, waar moeten we beginnen! Na een warm welkom – figuurlijk dan, want wie Engeland een beetje kent, zal het niet verbazen dat het regende – trapte Baroness Grey-Thompson af met de allernieuwste resultaten van haar onderzoek naar de ervaringen van topsporters en ex-topsporters met betrekking tot duale carrière. De resultaten waren zó nieuw, dat we gevraagd zijn te wachten met het verspreiden ervan tot het artikel is verschenen.

Daarna was het de beurt aan Paul Wylleman, prestatiemanager NOC*NSF en ons welbekend. Hij trapte af met het holistische model van de ontwikkeling van de topsporter. Deze ontwikkeling wordt gekenmerkt door een aantal belangrijke transities, bijvoorbeeld van de ontwikkelings- naar de perfectiefase binnen de sport en van voortgezet onderwijs naar vervolgonderwijs. Aan de Topsport Leefstijl Coaches telkens de belangrijke taak om talentvolle – / topsporters voor te bereiden op de volgende uitdaging.  Hij vervolgde zijn bijdrage met een terugkoppeling van de resultaten van de Europese studie naar duale carrière (voor de kenners: ‘Gold in Education and Elite Sports’, kortweg GEES) en de implicaties die deze resultaten hebben voor de topsportpraktijk en de professionals die in deze praktijk werkzaam zijn.

Tim Cox, managing director van TASS, sloot de eerste dag af met een workshop over ‘High Impact’ coachgesprekken. Hij waarschuwde ons vooraf dat hij geen ‘baanbrekende’ nieuwe coachtechnieken zou presenteren, maar zou ingaan op de oh zo belangrijke basistechnieken. Daarnaast kregen we de kans om enkele ‘coachtools’ op elkaar uit te proberen. Zo kom je nog eens wat over elkaar te weten!

Zo kwam er een einde aan de eerste dag. Hoewel we het ook niet erg hadden gevonden om naar ons typisch Engelse hotelletje te gaan om bij te komen van de reis en alle opgedane informatie, stortten we ons op het netwerken tijdens een door TASS aangeboden diner. Een mooie gelegenheid om onze internationale collega’s beter te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen. Zo ontstond bijvoorbeeld het idee voor een kleinschalig vervolg op deze conferentie. To be continued!

Na een (niet zo typisch) English Breakfast – we hebben de witte bonen in tomatensaus toch maar overgeslagen – maakten we ons op voor de tweede dag. Twee PhD-studenten spraken over hun onderzoek naar duale carrière en welzijn, waarna Dr. Jo Wood het overnam en een bijdrage verzorgde over geestelijke gezondheid. Een waardevolle presentatie, die onze kennis heeft opgefrist en onze zintuigen op scherp heeft gezet als het gaat om het herkennen van (signalen van) mentale kwesties en wat te doen bij (een vermoeden van) psychische problemen bij sporters.

Voordat de conferentie ten einde was, werden we nog uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden die English Institute of Sports ziet in het opleiden van zowel Topsport Leefstijl Coaches als talentvolle sporters, en over de bijzondere samenwerking tussen TASS en de UK Army: laatstgenoemde blijkt namelijk een aanzienlijke rol te spelen in het identificeren en ondersteunen van Army-gerelateerde sporttalenten (m.n. vecht- en schietsporten). De afsluitende reflectie en conclusie van TASS-directeur Guy Taylor bevatte een fijne quote om voldaan en verrijkt huiswaarts te keren: “If you want to make a difference for athletes, invest in lifestyle”. Daar sluiten we ons natuurlijk helemaal bij aan. Let’s keep up the good work!

De vraag “Hoe was Birmingham zélf?” blijft helaas onbeantwoord: van de stad hebben we niets gezien J


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *